İnsanlar her an birbirleriyle etkileşim içinde yaşayan sosyal varlıklardır. Bazen içten bir bakış, bazen de güzel ve sıcak bir gülümseme bu etkileşimi daha kolay ve etkili hale getirir. Ancak her insan güzel bir gülümseme için gereken güzel dişlere doğuştan sahip olmayabilir veya bazı çevresel faktörlerle bu dişlerde aşınma ve bozulmalar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda sayı olarak eksik dişi kapatmak için estetik diş kaplama yöntemlerini kullanılmaktadır. Dişlerinde herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen daha beyaz ve sağlıklı görünen dişlere sahip olmak için insanlar günümüzde acısız ve ağrısız diş kaplama yöntemlerine başvurmaktadır.
Bu yazımızda, gelişen teknolojinin insanların estetik ihtiyaçlarına yaptığı katkılarının başında gelen zirkonyum alt yapılı dişleri ele alarak zirkonyum diş nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık.
Zirkonyum diş, 1700’ lü yıllarda keşfedilen zirkonyum metalinden üretilen, beyaz renkli, korozyona ve sıcaklığa karşı dayanıklı, ışık geçirgenliği sayesinde şeffaf bir görünüm veren ve metale alerjisi olan insanlara çok rahat bir şekilde uygulanabilmesiyle bilinen bir diş türüdür.
Diş kaplamalar genelde porselen kaplama şeklinde uygulanır ve metal destekli ya da metal desteksiz olmak üzere ikiye ayrılır. Metal destekli kaplamaların kullanımı metal desteksiz kaplamalara kıyasla daha yoğundur. Zirkonyum porselen kaplamalar metal desteksiz kaplamalardan olup metal destekli kaplamalara oranla çok daha doğal bir görünüm sunar. Zira tanımda da belirtildiği üzere zirkonyum kaplamalar ışığı geçiren bir yapıya sahip olduklarından diş etinde koyu renk oluşturmazlar.
Zirkonyum dişin ışık geçirgenliği metal kaplamalara kıyasla daha fazladır ve bu durum dişlerde oluşan mat görüntünün kaybolarak daha sağlıklı ve orijinale yakın bir diş görünümü sunulmasını sağlar.
Öte yandan zirkonyum diş kaplama, metale alerjisi olan insanlar içinde kullanılabilecek en uygun kaplama türüdür. Zirkonyum, diğer metallere göre sıcaklığa ve korozyona daha dayanıklı olması itibariyle her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir. Ancak diş yapımında kullanılan zirkonyum saf mineral haliyle değil zirkonya seramiği formuna dönüştürüldükten sonra kullanılır. Zirkonyum’un beyaz renkli bir madde olması dişte daha şeffaf bir görüntü oluşturur ve diş eti kenarlarının beyaz olmasından dolayı da oldukça tercih edilir.
Zirkonyum hakkında bilinmesi gereken bir başka şey ise zirkonyumun çok reaktif bir madde olduğudur. Havada ve herhangi bir sıvının içerisine girdiği anda hemen oksitlenerek korozyonlara karşı daha kuvvetli bir hale gelir. Bu yüzden bu maddenin alındığı yerin güvenilirliği de oldukça önemlidir. Çünkü zirkonyumun farklı formlara dönüşümü sırasında havadaki oksijenle ve azotla etkileşime girmesi yapısına zarar verir. Bu yüzden diş yapımında kullanılacak zirkonyumun özel fırınlarda işlenmesi gerekir.
Comentarios