top of page

PERİODONTOLOJİ

PERİODONTOLOJİ (DİŞETİ TEDAVİLERİ)


Periodontoloji dişeti ve diş çevresini saran dokuları inceleyen bilim dalıdır.


Dişeti Hastalığı Nedir?


Dişeti hastalığı dişi çevreleyen ve destekleyen dokuların iltihabi hastalığıdır. Dişeti hastalığı çocuklar dahil tüm bireylerde görülebilir. Yetişkinlerde daha sıklıkla görülür. Erken dönemde tedavi edilmezse dişetlerinde çekilme, dişlerde sallanma ve diş kayıplarına yol açabilir. Dişeti hastalıkları dişeti iltihabı(gingivitis) ile başlar. Bu aşamada dişetleri kanamalı, şiş ve kırmızıdır. Bu dönem genelde ağrısızdır. Tedavi edilmezse ilerleyerek periodontitise dönüşür. Periodontitis dişeti iltihabının ilerleyerek dişeti ve dişi çevreleyen alveol kemiğinde hasar oluşturmasıdır. Bu aşamada diş ve dişeti arasında periodontal cep oluşur. Periodontal cep enfeksiyonun ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişlerde sallanma başlar. Tedavi edilmezse dişler çekime gidebilir.


Sağlıklı dişeti


Sağlıklı dişeti gülkurusu pembe renkte, yüzeyi portakal kabuğu gibi pütürlü ve sert kıvamlıdır. Sağlıklı dişeti fırçalama ile kanamaz.


Dişeti Hastalığının Belirtileri


-Diş fırçalama sırasında dişeti kanaması

-Kırmızı ve şiş dişetleri -Ağız kokusu

-Dişlerde sallanma

-Dişetlerinde iltihabi akıntı

-Dişetlerinde kaşınma hissi

-Dişlerden kolayca uzaklaşan dişetleri

-Dişeti çekilmesi


Dişeti Hastalıklarının Tedavisi Nedir?


Dişeti hastalığının erken dönem tedavisi, dişlerin üzerindeki diş taşlarının temizlenmesi ve düzgün kök yüzeyinin oluşturulmasıdır. Bu işlem sonrası hastanın doğru ağız bakımı ile dişeti tekrar dişe adapte olur ve dişeti cebi elime olur. İlerlemiş vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir.


Periodantal hastalığın önlenmesinde önemli olan hastanın kişisel bakımıdır. Sağlıklı dişetleri için günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş plağının diş yüzeyinden uzaklaştırılması gerekmektedir.


Dişeti tedavisi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi, diş taşlarının temizlenmesi ve plak kontrolünün sağlanması gerekmektedir.


6 görüntüleme
bottom of page